Ik zou graag willen zeggen: ‘nee joh, ben je gek.’ Maar de waarheid is: de Billies van deze wereld moeten wél in de ban. Tenminste, als we onze planeet leefbaar willen houden voor de generaties na ons.
We weten inmiddels allemaal wat fast fashion is en dat het één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Dat de textielindustrie zeer belastend is voor het milieu en kampt met een terecht belabberd imago van uitbuiting, kinderarbeid en barre arbeidsomstandigheden, is algemeen bekend. Dat het produceren van goedkope meubels minstens zo belastend is voor onze planeet, is minder bekend.
Fast furniture, goedkope meubels die in grote oplages en snel wisselende collecties gemaakt worden. Simpele ontwerpen voor een net zo simpel prijsje. Take away vaak, maar met een beetje ruimtelijk inzicht lukt het je wel om een Billy boekenkast in een bescheiden boodschappenauto te proppen. Eenmaal thuis wacht je een grotere uitdaging: zonder relatiebreuk je nieuwe meubel in elkaar zetten.
‘Geinig dingetje wel’, denk je als je zonder al te veel geruzie met je lief de boeken in de nieuwe kast op kleur rangschikt. Billy blijkt door de jaren heen een standvastige metgezel, tot je gaat verhuizen. In zijn volle glorie past hij nooit en te nimmer meer in je auto, dus hup, uit elkaar met dat ding.
Uit elkaar? Mooi niet dus! Zonder dat handige gereedschapje dat je bij elk meubel krijgt, blijkt uit elkaar halen een onmogelijke klus. In zijn geheel vervoeren overleeft het samengeperste materiaal niet en de klus klaren met een gewone schroevendraaier kun je wel vergeten.
Bye bye Billy dus.
Wat een waste!
Billy en zijn vrienden wacht een onherroepelijk einde op de schroothoop. 247 miljoen kilo aan meubels verdwijnt in Nederland jaarlijks bij het grofvuil. In Europa zelfs 11 miljard kilo! Die cijfers liegen er niet om. Wat er ook niet om liegt; de vervuiling, de ontbossing, de dwang- en kinderarbeid of de giftige stoffen die gepaard gaan bij de productie en het vervoer van al die trendgevoelige meubels. De impact van fast furniture op ons milieu en onze gezondheid is hoog. Te hoog.
Natuurlijk hijgt de steeds grotere bewustwording voor duurzaamheid de goedkope meubelbranche in de nek. De producenten houden ons voorlopig aan het lijntje door sustainability officers aan te stellen die ons vertellen dat ze in een jaartal dat nog heel ver weg ligt een circulaire onderneming willen zijn. Dat ze ‘serieus bezig zijn met investeren in duurzaamheidsinitiatieven’. Een goed begin, maar laten we niet te hard juichen. Circulair ondernemen heeft niet de hoogste prioriteit.
Uitgekeken op je meubels?
Beter is het om niet op de bedrijven te wachten maar bij je zelf te beginnen. Denk na of je een nieuw meubelstuk echt nodig hebt of dat je er met een beetje schuif-, opruim- of herstelwerk ook wel komt. Is iets wat in jouw ogen kapot is, écht niet meer te repareren?
Het kan natuurlijk ook zijn dat je je al jaren ergert aan dat kastje dat je lief al sinds zijn studententijd met zich meezeult. Je zoekt redenen om er nou eindelijk eens vanaf te komen. ‘Ach wat jammer, maar jouw kastje past niet meer bij de nieuwe kleur op de muren.’
Als je zeker weet dat het je achteraf geen gedoe oplevert, kun je hem proberen te slijten op één van de vele online marktplaatsen. Je kunt ook overwegen hem stilletjes te verbannen naar een minder opvallende plek. In de schuur achter de fietsen met een stapel tuinkussens erbovenop bijvoorbeeld ;).
Geef meubels een tweede leven
Net zoals ik al schreef in mijn blog over fast fashion, is tweedehands sowieso duurzamer dan nieuw kopen omdat bij hergebruik minder nieuwe hulpbronnen aangesproken worden. Kringloopwinkels schieten als paddestoelen uit de grond en als je er een beetje oog voor hebt, tik je daar de leukste tweedehands meubels op de kop.
Struinen door een kringloopwinkel is niet alleen leuk, het geeft ook een goed gevoel. Te weten dat door jouw aankoop geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden en een goed stuk niet op de afvalberg of in de verbrandingsoven belandt, is fijn. Daarbij komt dat vintage meubels vaak kwalitatief goede stukken zijn die al een paar levens meegaan, zijn volgende leven bij jou overleeft hij dus ook wel.
Ben je een beetje handig? Dan kun je het kastje van je lief een complete metamorfose geven met een beetje milieuvriendelijke verf en een paar nieuwe knopjes of handgrepen. YouTube staat bol van de filmpjes van restylers die laten zien hoe je de look van je oude meubelstuk compleet kunt veranderen. En heb je de smaak te pakken? Probeer dan eens te werken met speciale restyle-technieken die je saaie meubel omtoveren tot een ware blikvanger in je interieur.
Kan jouw website of brand story wel een likje verf gebruiken? Dat komt goed uit. Ik ben niet alleen handig met de kwast, ik schrijf ook lekkere teksten, die jouw klant in het hart raken. Laat het me weten als jouw teksten een make-over nodig hebben, ik help je graag.
PS: de meubels op de afbeeldingen heb ik zelf gerestyled en ik ben echt niet de meest handige Harry ter wereld. Jij kan ’t ook.