Ken je nog dat gevoel uit je kindertijd, dat je wilde dat december eeuwig zou duren?
Vol verwachting leefde je er al weken naar toe. Misschien was de voorpret nog wel leuker dan december zelf. Het begon al in november, met de komst van Sinterklaas. Oh die spanning! En zelfs na de grote ontmaskering van Sinterklaas bleef het spannend, want je was nu officieel toegetreden tot die speciale groep mensen ‘met een geheim’.

Op school hing een sfeer van gezelligheid, het humeur van de juffen en meesters was beter dan voorgaande maanden en door de speakers in de aula bezongen George en Andrew om het uur hun herinneringen aan voorgaande kerst.

Waarom heb je als kind meer decembergevoel dan als volwassene?

Een paar ‘christmaholics’ daargelaten, ervaren we het decembergevoel als volwassene anders dan als kind. Hoe zit dat nu? Volgens de psychologie komt dit omdat de decemberfeesten onrealistische verwachtingen in ons brein hebben gecreëerd toen we kind waren. De emotionele intensiteit van het sinterklaas- en kerstfeest wordt minder naarmate we dingen gaan begrijpen.

De magie van een rondvliegende slee vol cadeautjes die vervolgens bij jou onder de boom belanden is verloren gegaan toen je zelf voor de cadeaus moest zorgen. Urenlang gezwoeg in overvolle winkels, lijstjes met onmogelijke wensen en het besef dat je je hele kerstbonus in 1 middag als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen, brengt toch een beetje een gevoel van teleurstelling. De realiteit is wat minder rooskleurig dan onze herinneringen.

Hij staat weer….

De boom. Dat is toch elk jaar weer een dingetje. Maak jij er een magisch meesterwerk van, of hou je het sober? Kerst is natuurlijk bij uitstek de periode van de prullaria. Tonnen geven we er samen aan uit, elk jaar weer.

De kerstversiering is bij velen dan ook een grote kostenpost. De kerstboom kun je anno 2021 echt niet meer vol hangen met een verzameling ballen van voorgaande jaren. Nee, de ballen, slingers, lampjes en andere soorten hangers zijn uitgezocht volgens dé kleuren van het seizoen.
Uiteraard is de rest van de kerstversiering in je huis volledig in harmonie met de boom. Stel je toch eens voor dat de plaatselijke huis-aan-huis krant een reportage komt maken…. dan zou je er mooi gekleurd op staan met je verzameling van vorig jaar!

Je zou verwachten dat ik, als creatieveling, al ver voor december bezig ben om mijn interieur om te toveren tot een winter wonderland. Toch is niets minder waar. Ik ben niet anti-kerst, maar ik gedij het best in een opgeruimd huis, met niet te veel spullen. Blijkbaar ben ik gevoelig voor sfeer en energie en ik word onrustig van veel spullen.

Sterker nog; tegen de tijd dat ik de kerstversiering van zolder haal, liggen de eerste paaseieren al weer in het schap. Tegen beter weten in stel ik de kinderen elk jaar de vraag: ‘wie is er voor een kerstboom?’. Elk jaar ben ik de enige tegenstem. Dus hij staat weer….

Echt of kunst?
Je kunt je afvragen of zo’n boom nodig is. Draagt ie echt bij aan de feestvreugde? Het is best een belasting voor ons milieu. Of het nou een echte of een nepper is. Het is lastig te meten welke boom minder impact op het milieu heeft omdat de effecten erg verschillend zijn.

De klimaatbelasting van de productie en afvalverwerking van een kunstboom is hoger dan die van een levende boom, maar de langere levensduur van een kunstkerstboom compenseert dat. Geschat wordt dat na ongeveer 10 jaar het voordeel van een kunstboom groter is.

Hier kun je aan denken als je een boom aanschaft:

Hoezo Magische Maand?

De laatste maand is er ook een van bezinning. Van verwachtingen en goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar ook; zijn de voornemens en verwachtingen die je voor dit jaar had eigenlijk wel uitgekomen? Meestal niet. Daar kun je teleurgesteld over zijn. Maar je kunt ook denken: nieuwe ronde, nieuwe kansen!

De media zetten december steevast neer als een maand met sleigh bells, dikke pakken sneeuw, Noorse truien, winterse wandelingen en cadeaus. Voor de gewone stervelingen onder ons zijn de laatste weken van het jaar vooral: in de actiemodus staan. Nog snel even alles afwerken voor het einde van het jaar, budgetten opmaken, administratie bijwerken, vervolgens de verplichte kerstborrel en daarna de chaos van de feestdagen. Want hoe harmonieus je hoopte dat alles zou zijn, niets gaat zoals je het gepland hebt.

December. Het hele jaar leven we er naartoe, naar die magische maand vol warmte en gezelligheid.

Woorden als ‘joy’ en ‘happiness’ vliegen ons om de oren. Rekening houden met elkaar, tolerant zijn. Hartverwarmende acties voor de medemens die het moeilijk heeft. We zijn een vredelievend stel bij elkaar. Ik vraag me af of december 2021 bij Marion Koopmans ook met deze woorden de boeken in gaat……