Ik weet niet of je dat gevoel kent; je hoort een woord en de rillingen lopen je over de rug. Omdat het een VIES woord is. En nog niet eens zo zeer letterlijk vies, maar de klank is vies. Of de associatie die je er mee hebt. Afijn, vieze woorden dus.
3 categorieën vieze woorden
We hebben allemaal wel een collega, die ons de hele dag verveelt met irritant en nietszeggend taalgebruik. Er zijn er zóveel van, dat Japke D. Bouma er inmiddels aardig wat columns mee heeft gevuld. Helaas ontkomen we er in ons privéleven ook niet aan; soms vliegen ons de meest nare woorden om de oren.
Ik heb die woorden onderverdeeld in categorieën. Dit zijn ze:
- Vieze woorden
- Woorden die horen bij een type mens
- Truttige woorden die plaatsvervangende schaamte opwekken
1. Vieze woorden
Vieze woorden zijn er heel veel. Ik heb het dan niet over woorden waarvan je als kleuter de slappe lach kreeg, maar woorden die zo vies klinken dat ik een soort van krampje in mijn nek voel.
Ik begin met een van de meest smerige woorden die ik ken: pantykousje. En dan vooral de verkleinvorm. Je hebt pantykousen, die zijn op zich al erg. Stel je een skinny broek voor met een pantykous eronder. Need I say more?
Dan heb je ook nog de kleinere variant; het kousje. En die associeer ik altijd met 7/8 broeken (ook een kanshebber) en iets te dikke enkels. Kousje en broek hebben nooit dezelfde kleur. Een sandaal of comfortabele schoen maakt het plaatje compleet.
Mijn tweede vieze woord heeft ook met kleding te maken. Slipje: dat is gewoon een heel vies woord. Ik weet niet waarom maar ik vind het heel naar klinken. Net zoals broekje. Zeg gewoon onderbroek.
Ik denk dat het hem zit in het verkleindeel. Ik ben sinds een paar maanden als zelfstandig copywriter aan de slag en om te leren van andere zzp’ers, volg ik er een aantal op social media. Het valt me op dat vrouwen erg vaak praten over ‘mijn bedrijfje’.
Kom op dames; ga rechtop staan en wees trots op je bedrijf! Aan de andere kant is het wellicht een vorm van bescheidenheid die enkele mannen onder ons niet zou misstaan. En dan doel ik op al die ‘ik heb deze maand zoveel K omgezet, dat wil jij toch ook’ berichten.
2. Woorden die horen bij een type mens
Categorie twee is niet zozeer vies maar wel erg en wordt naar mijn idee gebruikt door een bepaald type mens. Overigens vindt er regelmatig kruisbestuiving plaats tussen categorie 2 en 3.
Ik som er een paar op en dan weet je precies wat ik bedoel. Het heeft geen verdere uitleg nodig. Mits je zelf in deze categorie valt, dan heb je waarschijnlijk geen idee waar ik het over heb:
Warme groet (gatver), dikke doei en dikke prima (als volwassene??), barbeknoeien (vriendelijk bedankt), toedels (kom op zeg…), chips in plaats van shit (‘oei, ik groei’-moeders), een vorkje prikken (euh….?).
Maar de meest infantiele en tenenkrommende is deze:
dinnetje
Hè? Dinnetje? Ik hoop voor je dat dit je reactie is. Degenen die deze verminking herkennen begrijpen nu ook de kruisbestuiving tussen categorie 2 en 3. Ik ga het niet uitleggen, maar de term ‘me-time’ valt ook regelmatig bij deze groep. Nu weet je precies wat ik bedoel.
3. Truttige woorden die plaatsvervangende schaamte opwekken
Dat ik niet de enige ben die rillingen krijgt bij bepaalde woorden, blijkt wel uit het feit dat radio dj’s Coen & Sander er ooit zelfs een verkiezing voor organiseerden: het truttigste woord van Nederland.
Aanleiding was de irritatie van presentator Maxim Hartman over de vertrutting van woorden in tv-serie De Luizenmoeder. Woorden zoals speciaal knuffelen, voorbips en pielemuis.
‘Het is niet normaal hoeveel woorden we met elkaar weten te vertruttigen’, zegt Coen Swijnenberg in een interview. ‘We zouden er een woordenboek mee kunnen vullen’.
Dit waren de meest genoemde:
1. Vrijgezellig
2. Suczeven
3. Zere neus (serieus)
4. Auf wiederschnitzel
5. Frips
6. Goeiedagschotel
7. Een scheetje beef
8. Dinnetjes
9. Concullega
10. Zenuwappig
Herkenbaar? Of misschien krijg jij de kriebels bij hele andere woorden? Voel je vrij om je eigen vieze en truttige woorden toe te voegen in de comments!
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen, volg me dan op LinkedIn of Instagram. Wil je dat ik voor jou een blog schrijf? Laat het me weten!