Ik ben tot de schokkende ontdekking gekomen dat ons kleinste kamertje eens een grondige schoonmaakbeurt moet krijgen. Niet omdat het er stinkt of omdat er ongewenste striping zichtbaar is. Op zich is het er redelijk schoon. En met redelijk bedoel ik dat er geen paddenstoelen uit het fonteintje groeien of dat ondefinieerbare organismen zich genesteld hebben in de wc-pot. Je kunt bij mij nog steeds zonder gevaar een plasje doen.

Ik zit deze week vaker op de wc dan achter mijn bureau. Ik ben ‘aan het diëten’. En iedereen die ook wel eens een poging heeft gedaan, weet wat dat betekent; liters water tot je er bijna in verzuipt.

Waarom is eigenlijk al dat vocht nodig?

Of je nu wel of niet te zwaar bent, water drinken is sowieso goed voor je. Je hebt zo’n 1,5 tot 2 liter per dag nodig. Goed voor je spijsvertering, voor je organen, je huid. Je kent het wel. Maar waarom is het belangrijk bij het afvallen? Volgens een artikel in Manners.nl zijn er in ieder geval 6 bewezen voordelen van water drinken:

 1. Water is een natuurlijke eetlustremmer
  Als je veel water drinkt, krijgen je hersenen vaker het ‘vol’-signaal van je maag/darmkanaal.
 2. Verhoogde verbranding van calorieën
  Koud water zou de verbranding van calorieën bevorderen. Om de temperatuur stabiel te houden, zal je lichaam als reactie op het koude water gaan verbranden. Niet heel veel, maar alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.
 3. Water helpt om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen
  Je nieren filteren gifstoffen en afvalstoffen en water helpt bij dit proces. Je voelt je fitter.
 4. Geen calorieën
  Water is een gezond alternatief voor wat voor drankje dan ook. Geen calorierijk drankje dus, maar water of kruidenthee zonder calorieën.
 5. Je hebt water nodig om vet te verbranden
  Ons lichaam heeft water nodig om vet uit voedsel en reeds opgeslagen vet om te zetten in energie. Kijk, now we’re talking!
 6. Water helpt bij trainingen
  Zonder lichaamsbeweging geen gezond lijf. Water helpt de spieren, bindweefsels en gewrichten correct te laten bewegen en voorkomt het risico op spierkrampen en vermoeidheid.

Van bevallige bips tot aanwezig achterwerk

Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik het laatste jaar iets ben aangekomen. Als restyler van vintage meubels bewoog ik de hele dag. Dreef ik mijn spieren soms tot het uiterste door zware kasten te tillen of mijzelf in allerlei bochten te wringen om elk hoekje geschuurd en geschilderd te krijgen. Ik had geen dieet of extra lichaamsbeweging nodig om op gewicht te blijven.

Hoe anders is dat nu??

Als zelfstandig copywriter is het enige gewicht dat ik til dat van mijn pen. Ik heb het geprobeerd, maar de poses Hangende Hond of Duikende Dolfijn zijn knap lastig achter de laptop. De enige pose die ik nu nog met succes kan uitvoeren is de Krakende Kameel 😉

Hoge nood

Terug naar mijn redelijk schone toilet. Ik zit daar door al dat water en die thee meer dan me lief is. Nu was ik altijd al een zeikerd, maar sinds deze week lijkt het wel of ik ongewild een gooi doe naar het record ‘langst op de wc zitten’. Een record dat nu in het bezit is van de Belg Jimmy de Frenne, maar hé Jimmy, ik zit je op de hielen!

Ik neem geen boek of telefoon mee bij een toiletbezoek. Ik kijk gewoon een beetje om mee heen of zit wat te mijmeren. Als je een paar keer per dag gaat, valt je niet zoveel op. Als je een paar keer per uur gaat, neem je ongewenste zaken waar.
Zoals de missende stukjes verf op het kozijn of stof in de hoeken van de vloer. Stof op het ophangsysteem van de wc-rolhouder. Stof op het plateautje onder het raam. Stof, stof, stof. Overal waar ik kijk!

Tijd dus voor een grondige schoonmaak. Maar ja, mijn dagen zijn op dit moment gevuld met schrijven, drinken, plassen. Schrijven, drinken, plassen. Pauze, drinken, plassen. Plassen, plassen, plassen. Ik heb helemaal geen tijd om schoon te maken! Ik troost me met de gedachte dat gasten hun tijd in mijn toilet doorbrengen met hun telefoon en niet zien wat ik zie. En dan hoop ik maar dat ze hun telefoon niet gebruiken om donkere hoekjes te verlichten…

Overigens ga ik jullie niet op de hoogte houden van de resultaten van mijn dieet. Want als ik jammerlijk faal moet ik met de bevallige billen bloot. Oh nee, het punt van bevallig heb ik dan waarschijnlijk ook nog niet gehaald. En ik hou er niet zo van om aanwezig te zijn. Zij het dan enkel met mijn achterwerk.